Euroleague

Αυτή είναι η συμφωνία για Μαντζούκα!

Διαβάστε σύφμωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας SDNA ποιο είναι το ακριβές deal…

Η εορταστική εκπομπή της Web TV του SDNA είχε αρκετές ιστορίες από τους Βασίλη Παπαθεοδώρου, Τόλη Κοτζιά, Σωτήρη Βετάκη, Δημήτρη Κοντό, Άρη Λαούδη, αλλά και μία μεγάλη αποκάλυψη. 

Ποια ήταν αυτή; Όπως ειπώθηκε, ο Παναθηναϊκός πέτυχε ένα σπουδαίο deal με τον Προμηθέα για τον Λευτέρη Μαντζούκα (και) σε οικονομικό επίπεδο. Για την ακρίβεια, οι «πράσινοι» δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ στους Πατρινούς, παρά το γεγονός πως ο νεαρός φόργουορντ είχε buy out ύψους 300.000 ευρώ!

Το story έχει ως εξής: Οι άνθρωποι των δύο ομάδων έβαλαν από την αρχή σε κεντρικό σημείο των διαπραγματεύσεων το μέλλον και την μεγάλη προοπτική που διαθέτει ο παίκτης. Δεν υπάρχει κάποιος που κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του σε αυτό το κομμάτι και είναι προφανές πως ο νεαρός άσος έχει τις δυνατότητες και το ταλέντο να αγωνιστεί μελλοντικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έτσι, η οικονομική πλευρά του deal αφορά το NBA out του 17χρονου στο συμβόλαιο που υπέγραψε με το «τριφύλλι».

Οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης απέκτησαν τώρα χωρίς αντίτιμο τον Μαντζούκα και το πενταετές deal τους μαζί του περιλαμβάνει ρήτρα για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία ξεκινά από το 1.000.000 ευρώ και φτάνει κλιμακωτά στο ποσό του 1.500.000 ευρώ. 

Εκεί «κρύβεται» και το κέρδος του Προμηθέα: Οι Πατρινοί συμφώνησαν για ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό το ΝΒΑ out και το ενδεχόμενο ταξίδι του Μαντζούκα στην Αμερική μπορεί να φέρει ακόμα και παραπάνω από 500.000 ευρώ στα ταμεία του συλλόγου.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί το εξής: Ο Προμηθέας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να κόψει τον δρόμο του 17χρονου αθλητή και περιμένει από αυτόν να κερδίσει εμπειρίες και παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο με τον Παναθηναϊκό. Μέσα από τους «πράσινους», ο Μαντζούκας μπορεί να βελτιώσει το παιχνίδι του, να προσθέσει πολύτιμες εικόνες στις βαλίτσες του και μετά να κάνει το επόμενο, τεράστιο βήμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συμπερασματικά λοιπόν, το deal Παναθηναϊκού – Προμηθέα δημιουργεί κατάσταση win/win για όλες τις πλευρές. Από την μία, η ομάδα του Γιώργου Βόβορα έβαλε στην «μηχανή» της το κορυφαίο project του ελληνικού μπάσκετ και θα έχει την ευκαιρία να τον αναδείξει στο επόμενο επίπεδο, χωρίς να ξοδέψει χρήματα από το ταμείο της.

Από την άλλη πλευρά, ο Προμηθέας μπορεί να στερήθηκε κάποια χρήματα σε αυτή την φάση, όμως θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει πολλά περισσότερα μέσα στα επόμενα χρόνια, μαζί με την πολύτιμη «ταμπέλα» της ομάδας που «έχτισε» τον Μαντζούκα στα πρώτα χρόνια της καριέρας του και, λίγο νωρίτερα, στο στάδιο των Εφήβων.

Υπάρχουν πάντως και δύο πράγματα που πρέπει να αναφερθούν: Πρώτον, δεν υπάρχει καμία ρήτρα για ενδεχόμενη πώληση του Μαντζούκα σε ομάδα εκτός ΝΒΑ. Εκεί θα έχει τον πρώτο λόγο ο Παναθηναϊκός και οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Δεύτερον, οι διαπραγματεύσεις του Παναθηναϊκού με τον Προμηθέα δεν είχαν καμία απολύτως κουβέντα για τις εκλογές της ΕΟΚ και για πιθανή στήριξη της διοίκησης των «πράσινων» προς το πρόσωπο του Βαγγέλη Λιόλιου, που είναι υποψήφιος. Ο ισχυρός άνδρας των Πατρινών δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να κόψει τον δρόμο του Λευτέρη Μαντζούκα, που τον βλέπει πραγματικά σαν δικό του παιδί και πλέον όλοι περιμένουν να δουν τον 17χρονο άσο με την φανέλα του «τριφυλλιού».

ΣΧΟΛΙΑ

Δημοφιλείς Ειδήσεις

To Top
Country »