Coach's Eye

Coach’s Eye: Στο μικροσκόπιο η δεύτερη σερί ήττα των πρωταθλητών του Baylor

             BAYLOR-OKLAHOMA STATE

Ως δεύτερο παιχνίδι προς παρουσίαση-ανάλυση επιλέχθηκε το BAYLOROKLAHOMA STATE (BIG 12) καθώς το BAYLOR είναι η ομάδα που κατέκτησε το περσινό πρωτάθλημα το οποίο ήταν το πρώτο στην ιστορία του. Αν και φέτος θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ ανοιχτό στις προβλέψεις πρωτάθλημα, το BAYLOR κατά πολλούς θα έχει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ανατρέχοντας λοιπόν στο παρελθόν βλέπουμε ότι είχε άλλη μια συμμετοχή σε Τελικό (Runnerup) το 1948 και επιπλέον άλλη μια συμμετοχή στο FINAL 4 το 1950. Αρκετοί παίκτες έχουν κάνει καριέρα μετά την αποφοίτησή τους από το εν λόγω πρόγραμμα. Άλλωστε ο coach Scott Drew επιμένει πολύ στο Player Development. Κυκλοφορούν στην αγορά DVD με ασκησιολόγιο όπως το Baylor Advanced Guard workout, το Baylor guard Development workout κ.α.

Μπορούμε να αναφέρουμε τους Davion Mitchell των Sacramento Kings και Jared Butler της Utah Jazz που έγιναν Draft πέρισυ, τον Taurean Prince (Minnesota Timberwolves), τον Quincy Acy του Ολυμπιακού, τον πολύ γνωστό μας και από το πέρασμά του από την Φενέρ Ekpe Udoh, τον Darryl Middleton συνεργάτη πια του coach Ιτούδη στηνCSKA και από τα bad boys του Detroit o δις Πρωταθλητής NBA ο Vinnie”Microwave” Johnson. Η ομάδα δυστυχώς συνδέεται με 2 τραγικά γεγονότα. Το πρώτο 22 Ιανουαρίου του 1927 όταν από σύγκρουση του λεωφορείου που μετακινήθηκε η ομάδα για να παίξει στο Τέξας συγκρούστηκε με τραίνο. Αποτέλεσμα 10 νεκροί φοιτητές-παίκτες του Πανεπιστημίου.

The Immortal Ten Memorial

Το δεύτερο το 2003 όταν ο παίκτης της ομάδας Patrick Dennehy δολοφονήθηκε από τον συμπαίκτη του Carlton Dotson. Το γεγονός αυτό καθώς και μια αλυσίδα άλλων γεγονότων οδήγησαν στο Baylor basketball scandal. Αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μπει σε κατάσταση επιτήρησης και πολλών άλλων τιμωριών από το NCAA. Προπονητής της ομάδας ο Scott Drew για 18ο χρόνο ($2,768,154).

Αλλάζοντας κλίμα και ομάδα η Oklahoma State έχει 2 κατακτήσεις πρωταθλήματος το 1945 και 1946 και Runner-up το 1949. Επίσης άλλες 3 παρουσίες σε Final 4 το 1951, 1995, 2004.

Κατέχει την 35η θέση όλων των εποχών σε νίκες στην Division I.

Παίκτες που πέρασαν από το πρόγραμμα της Oklahoma St είναι πρώτα από όλους ο γνωστός από το πέρασμά του από τους Knicks John Starks, ο επιλεγείς στο Νο1 στο περσινό Draft από τους Detroit Pistons Cade Cunningham (ως Freshman), o Bryant Reeves (No6), Marcus Smart (Boston Celtics, No6). Προπονητής της ομάδας για 5η χρονιά ο Mike Boynton ($1,010,870).

Κάποια γενικά στατιστικά πριν την έναρξη του αγώνα με το Baylor να είναι 11η ομάδα σε assists (17,6), 16η στα κλεψίματα (9,6), ο LJ Cryer 13ος στα τρίποντα με 46,5% και ο Akinjo James 14ος στις assists. H Oklahoma από την μεριά της είναι 10η στα κλεψίματα με 10,1 per game. Στα του αγώνα τώρα οι ομάδες ξεκίνησαν με τις κάτωθι πεντάδες:

Στα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα η Oklahoma που βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 19-9 είχε μεγαλύτερη φρεσκάδα, τάση για ανάπτυξη αιφνιδιασμού ανοίγοντας τον ρυθμό του παιχνιδιού,

μεμονωμένες περιπτώσεις double drag, ενώ σε σετ καταστάσεις είχαμε step up, Iverson cut με κεντρικά PnR. Στην άμυνά της σε όλα τα πλαϊνά PnR έπαιξε ICE, ενώ σε όλες τις διεισδύσεις είχαμε μεγάλες βοήθειες από τα ψηλά κορμιά (Cisse, Smith). Το Baylor είχε λίγες transition καταστάσεις ενώ στο σετ παιχνίδι επέλεξε Horns and weave actions. Αμυντικά είδαμε αρκετές φορές το No-Middle” Defense κάποιες φορές με επιτυχία και κάποιες όχι. Το Baylor στα baseline out έπαιξε Mtm με αλλαγές ή 2-1-2 ζώνη. Η Oklahoma 2-2-1 match up ζώνη σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Στο δεύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου και μετά το 4ο λεπτό όπου το σκορ ήταν 27-11, οι 2 coaches διαφοροποίησαν αρκετά την αμυντική τους τακτική και επέλεξαν για κάποιες κατοχές ζώνη. Το Baylor 1-3-1 και η Oklahoma μια 1-1-2-1 αρχικό alignment που γινόταν 2-2-1 match up στα πρότυπα της ORANGE DEF. Μετά από καλάθι το Baylor zone press 1-2-1-1. Με κάρφωμα του FloThamba το σκορ γίνεται 29-15 3.30 πριν το τέλος του ημιχρόνου το οποίο θα κλείσει στο 34-22 με 5 πόντους του BryceThompson (OSU) σε transition και 4 του JonathanTchamwaTchatchoua (BU) αντίστοιχα. Η Oklahoma φανερά πατάει καλύτερα στο γήπεδο και έχει θέσει τις βάσεις για μια μεγάλη νίκη.

To δεύτερο ημίχρονο ξεκινά χωρίς εκπλήξεις τακτικά, με ίδια χαρακτηριστικά όπως και το ξεκίνημα του πρώτου ημιχρόνου. Η άμυνα της Oklahoma αρκετά συμπαγής, λόγω της παρουσίας του εξ Γουινέας ορμώμενου (6-10, 2.08) Moussa Cisse, η σταθερότητά του στα ριμπάουντ και η αποτελεσματικότητά του σε όλες τις βοήθειες στα drives των αντιπάλων guards σίγουρα ενισχύει αρκετά την ψυχολογία των Cowboys. Το σκορ με τρίποντο του Cryer γίνεται 38-27 και πέφτει κάτω από τους δέκα πόντους. Σε σετ παιχνίδι η Oklahoma παρουσιάζει 3 παραλλαγές με iverson screen entry με κατάληξη είτε σε κεντρικό PnR είτε σε double drag action.

Στην άμυνα βλέπουμε zone press μετά από καλάθι και από τις 2 ομάδες (2-1-2 και 1-2-2 αντίστοιχα), ζώνη στα baseline out και αρκετές φορές αλλαγές στο PnR (ίσως για το πολύ φτωχό 0.564 ανά κατοχή σε ISO καταστάσεις) από την Oklahoma στο τέλος των shot clock καταστάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις το Baylor τιμώρησε με 2 τρίποντα την κακή επικοινωνία στα PnR. Έτσι αυτό του Cryer στο ήμισυ του 2ου ημιχρόνου φέρνει το σκορ στο 46-35. Σταθερή η διαφορά στους 9-11 πόντους μέχρι το 14.45 όπου μια κακή συνεργασία των Anderson-Cisse έδωσε ένα εύστοχο τρίποντο στον αιφνιδιασμό από τον Flagler και την διαφορά να πέφτει στους 6 (51-45).

Η αντεπίθεση του Baylor αρχίζει και παρόλο το τρίποντο του Bryce Thompson, διαδοχικοί πόντοι (με αρκετά βεβιασμένες ενέργειες θα λέγαμε) από τους Flagler, Bonner και Mayer φέρνουν το παιχνίδι στους 3, δύο λεπτά πριν την λήξη. Ένα επιπόλαιο φάουλ στον Cryer μας οδηγεί σε 1 point game. Χαμένο τρίποντο ως ball handler του Bryce Williams αλλά ο έτερος Bryce (Thompson) με 2 βολές φέρνει το παιχνίδι στους 3 πόντους. Ο Flagler θα κάνει βιαστικό drive και λάθος πάσα. Ο Thompson με 2 νέες βολές θα δώσει σιγουριά στην ομάδα του. Άστοχο τρίποντο του Bonner στα 9 δεύτερα και στην εκπνοή ένα κάρφωμα του Thompson σφραγίζει την μεγάλη νίκη της Oklahoma με 61-54.

Ανακεφαλαιώνοντας οι πρωταθλητές δείχνουν ευάλωτοι με την δεύτερη αυτή και μάλιστα συνεχόμενη ήττα. Οι Cryer και Mayer με 18 και 16 πόντους αντίστοιχα προσπάθησαν αλλά το χαμηλό 18/58PG (31%) δεν μπορεί να δώσει ελπίδες νίκης. Δεν είχαν την απαραίτητη φρεσκάδα και κυρίως καθαρό μυαλό για να ελέγξουν τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Για την Oklahoma τώρα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που κερδίζει σε έδρα πρωταθλητών και μάλιστα τους ανάγκασαν στο χειρότερο ρεκόρ τους στην επίθεση (54π) και στο χειρότερο ρεκόρ σε ποσοστό σε διπόντων με 31%. Να σημειωθεί ότι κατάφερε σε actions όπου ο αντίπαλος είχε 1.2 τουλάχιστον πόντους ανά κατοχή, να το ρίξει πολύ χαμηλά. Και επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο στο μπάσκετ και στην προπονητική ο coach επιμένει πολύ στην άμυνα με αρκετά drills με έμφαση στο close out, το footwork και τις αμυντικές συνεργασίες 2 και 3 παικτών. Ο Bryce Thompson με 19 πόντους ήταν σε μεγάλη μέρα ενώ ο Bryce Williams με 9 αλλά με 1/5τρ.

Κλείνοντας ενδιαφέρον θα έχει η συνέχεια των ομάδων με την Oklahoma να έχει την ψυχολογία να κάνει και άλλες μεγάλες νίκες και το Baylor να σταθεί πάλι στα πόδια του και να επανέλθει στα θετικά αποτελέσματα.

       «Ήταν μια καλή εβδομάδα όσον αφορά το τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά και ταξιδιωτικά», είπε ο προπονητής της Oklahoma State, Mike Boynton. «Συγχαρητήρια στα παιδιά που έδειξαν την ανθεκτικότητα, την αποφασιστικότητα και το θάρρος για να βγουν και να παίξουν με την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται Αν παίζαμε με λίγο λιγότερη ενέργεια, θα χάναμε το παιχνίδι».

ΣΧΟΛΙΑ

Δημοφιλείς Ειδήσεις

To Top
Country »